Proschoon's Powercouple bij Peterson

April 8, 2024

In de levendige haven van Den Helder vind je het hoofdkantoor van Peterson. Een wereldspeler op gebied van logistiek in de energiesector. En daar, midden in de bedrijvigheid en uitdagingen, bloeit een bijzondere samenwerking met Proschoon. Fleet & Facilities Coordinator Koos Haarsma deelt zijn ervaringen en legt uit waarom deze samenwerking zo waardevol is.

Projectcase Peterson door Proschoon

Kwetsbare avondschoonmaak

Koos herinnert zich de uitdagingen die ze tegenkwamen met het vorige bedrijf dat de schoonmaakdienstverlening verzorgde van de kantoren: "We werkten met een schoonmaakbedrijf dat na werktijd aanwezig was. Aan de ene kant was dit acceptabel, want niemand ondervond daar hinder van. Maar het baarde ons ook zorgen. Wat als er ’s avonds iets gebeurde en er was niemand aanwezig om te helpen? Onze kantoorruimtes zijn ook deels bereikbaar via werkplaatsen. Wat als de schoonmaker daar iets overkomt en wij die persoon de volgende dag aantreffen? We voelden ons kwetsbaar. Toen kwamen we in contact met Nico Vonk van Proschoon en hoorde wij over het concept van overdag schoonmaak."

Veiligheid voorop

Wanneer je het terrein op rijdt straalt de tekst 'arrive safe, work safe, home safe' je tegemoet. “En zo is het: we willen dat iedereen aan het einde van de dag veilig thuiskomt. Veiligheid is een van onze belangrijkste pijlers," vertelt Koos. "Met de zware middelen en materialen waarmee wij werken en de risicovolle omgeving hier in de haven, is het essentieel dat iedereen zich aan de veiligheidsmaatregelen houdt.” De schoonmakers zijn grondig ingelicht over de veiligheidsvoorschriften, de procedure voor het navigeren op het terrein en de handelingen bij noodgevallen. Ook verzorgt Proschoon onze glasbewassing. De glazenwassers die werkzaamheden verrichten binnen 1,5 meter van de kaderand dragen zwemvesten en in alle gevallen PBM’s volgens de Peterson standaard. “Dit zijn high-visability vesten, een helm en S3 veiligheidsschoenen. Daarbij dient iedereen die buiten aan de gang gaat de veiligheidsfilm te hebben gezien.”

Net zero & inclusief

Met de samenwerking zag Peterson niet alleen een kans op meer veiligheid door overdag schoonmaak, maar ook om een maatschappelijke impact te maken."Proschoon bood ons de kans om het verschil te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsdoelstellingen. We streven ernaar om in 2030 net zero te zijn, maar hebben ook zeker doelen op sociaal-maatschappelijk vlak. Samen met Proschoon dragen we bij aan een maatschappij waarin iedereen meedoet. Bovendien hadden we al ervaring met diensten van ProBezorgd en Progroen. Dus de link was snel gelegd. "

Natuurlijke flow

Lucien en Leroy zijn als powerkoppel (letterlijk, ze hebben een relatie!) onderdeel van het schoonmaak team dat met toewijding de buitenlocaties van Peterson schoonmaakt.  "Het is supermooi om te zien hoe iedereen deze twee bij naam kent en hoe betrokken ze zijn binnen het team. Lucien en Leroy horen er echt bij. In het begin heb ik nog gedacht of de doelgroep van Proschoon past bij onze aanwezige medewerkers. We hebben hier veel echte werklui, zoals kadewerkers, die soms wat lomp kunnen zijn. Nu zijn we een jaar verder, en is het tegendeel gebleken; er ontstaat juist een hele leuke klik.” Ook qua werkzaamheden is een goede dynamiek: "Op een natuurlijke manier weten ze zich door de panden te bewegen. Als het ergens even niet uitkomt, komen ze de dag daarna terug. Dat is echt een natuurlijke flow die is ontstaan. Ze zijn erg zelfstandig. Ik hoef ze helemaal niet te controleren of aan te sturen, en dat wil ik ook niet. Zolang onze panden maar schoon zijn. En dat gaat supergoed. Verder vind ik het prettig dat er een korte lijn is tussen de begeleiders en ons."

En dat het goed gaat kunnen ook Lucien en Leroy beamen. “Wij hebben het naar ons zin bij Peterson! We worden overal bij betrokken, van personeelsfeestjes tot gezellig samen lunchen. Dat maakt ons echt collega’s. Ook hebben we hier eer van ons werk, de kantoren worden echt netjes gehouden nadat wij zijn geweest”.

Een jaar verder ziet niet alleen Koos maar ook zijn andere collega’s het succes van de samenwerking. “Wanneer mensen zichzelf mogen zijn zie je dat zij zich ontwikkelen, meer zelfrespect én -waardering krijgen. Je ziet mensen echt opbloeien.” En dat is een samenwerking die echt het verschil maakt!

Terug naar alle nieuwsberichten