Met vlag en wimpel: Samenwerkingsexperiment Golfbaan Dirkshorn geslaagd!

March 28, 2024

Golfbaan Dirkshorn is een sociale vereniging. Op de baan vind je geregeld uitdagende clubwedstrijden en leuke activiteiten voor jong en oud. Milan Smit, manager bij Golfbaan Dirkshorn, kwam enige tijd geleden in contact met Proschoon. "Het leveren van een sociale bijdrage aan de maatschappij in combinatie met overdag schoonmaak vonden wij een mooi concept. Vanuit ons bestuur was nog wat onduidelijkheid betreft de doelgroep. Wat moeten we verstaan onder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Om een goed beeld te krijgen nam Nico ons mee naar Univé, een andere opdrachtgever van Proschoon in Heerhugowaard. We maakte kennis met de vaste ploeg aanwezig op locatie. Wat een fijne, vriendelijke mensen! Al snel bleek dat zij niet alleen vriendelijk zijn maar ook netjes werken en hun werk vol enthousiasme doen."

Slimmer inspelen op wensen

En zo geschiedde. Nadat ook de 5 bestuursleden een 'go' gaven startte het experiment. Een vaste ploeg, bestaande uit Marc en Simone onder begeleiding van meewerkend voorvrouw Sonja start hun werkdag op dezelfde tijd als de andere medewerkers uit de ochtenddienst. Marc is als vaste medewerker 4 dagen per week aanwezig en Simone 3 dagen per week. Sonja: "Door de medewerkers van de golfbaan zijn wij super gastvrij ontvangen, we horen er écht bij. Ook door de leden, ze beginnen ons te kennen en groeten ons bij naam. Ook de werkwijze loopt lekker. We werken met een agenda zodat we rekening kunnen houden met alles wat er rondom de golfbaan afspeelt. Zo starten wij altijd met het schoonmaken van de vergaderruimtes waar die dag vergaderingen plaatsvinden en zorgen wij dat het restaurant schoon is voordat de leden arriveren. Daarna volgen alle andere ruimtes zoals het sanitair en de kantoren."

Een groot voordeel hiervan is de mogelijkheid tot snel schakelen: "Doordat wij binnen de werktijden van de medewerkers van de golfbaan aanwezig zijn kunnen we slimmer inspelen op de wensen van de dag. Bij een ongelukje, bijvoorbeeld wanneer er de dag daarvoor iets is gevallen, kunnen wij gelijk schakelen."

Een goede match

Het team aanwezig op de golfbaan is zorgvuldig geselecteerd legt Rayonmanager Monique uit. "Wij hebben een keuze gemaakt in collega’s die hier het beste passen. Zowel op gebied van reisafstand als communicatieve vaardigheden. Op een locatie als deze bevinden onze collega's zich namelijk niet alleen in een werkomgeving met personeel, maar ook met leden van de golfbaan. Deze toppers zijn een topteam en helemaal op hun plek hier."

En dat kan Simone beamen. "Wat is fijn vind aan deze werkplek is dat het hier al schoon en netjes is. Ik vind het een fijne omgeving om te zijn. Overal waar ik bezig ben kom ik steeds mensen tegen, dat vind ik gezellig. Ook kan ik het op de fiets bereiken, wat lekker is zo in het voorjaar."

Milan en zijn team ervaren voordelen van overdag schoonmaak. "Bij onze vorige schoonmaakdienstverlener was de schoonmaakploeg er om 6 uur en waren ze al weg voordat wij zelf aanwezig waren. Dan heb je geen ruimte voor snel schakelen, dat kan nu en is erg fijn. Natuurlijk moesten we ook even schakelen om een best werkbare setting te creëren in het begin. Een suizende stofzuiger als je lekker van een kop koffie geniet in een restaurant is natuurlijk iets wat je liever niet wil. Door de flexibiliteit van het team is geschakeld naar beginnen met werkzaamheden in de horecagelegenheid, zodat onze leden een schoon restaurant binnenstappen."

Dus nu, een maand verder, kan Milan met overtuiging zeggen dat de samenwerking past. "Bij aanvang gaven we aan dat we maar even moesten kijken of het ging. Het experiment is nu een maand verder en zeker geslaagd. Wat is fijn vind is het de korte lijn tussen de begeleiding en ons, er is mooi contact en de korte lijnen maken het prettig om samen te werken. Wij zien het schoonmaakteam van Proschoon als extra personeelsleden."

Terug naar alle nieuwsberichten