Dag van de Schoonmaker: 5 ludieke ideeën voor bedrijven om mee te doen

May 21, 2024

Op 14 juni vieren we de Nationale Dag van de Schoonmaker. Een speciale dag om de harde werkers die onze werkplekken schoon en veilig houden extra waardering te tonen. Bij Proschoon willen we graag alle opdrachtgevers en bedrijven oproepen om aandacht te besteden aan deze dag. Een goed idee begint met een goede voorbereiding. Daarom delen we 5 inspirerende manieren om jouw schoonmaakmedewerkers in het zonnetje te zetten!

Waarom de Dag van de Schoonmaker?

De Dag van de Schoonmaker toont dankbaarheid voor alle schoonmakers en specialistisch reinigers, zoals glazenwassers, gevelreinigers, vloeronderhoudsmedewerkers, huishoudhulpen, cleanroom en industrieel schoonmakers. Ze zorgen voor een schone werkomgeving, wat bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van alle medewerkers. Door hun inzet blijven kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere werkplekken schoon en veilig. Op Dag van de Schoonmaker kunnen deze helden laten weten dat hun werk gezien en gewaardeerd wordt. De 9e editie van de Dag van de Schoonmaker staat dan ook in het teken van waardering met de slogan "Bedankt, jij maakt het verschil!". Een erkenning die álle schoonmakers van Nederland verdienen.

Dag van de schoonmaker Proschoon

1. Dankbaarheidsmuur

Richt een speciale "Dankbaarheidsmuur" op in de kantine of een andere gemeenschappelijke ruimte. Hier kunnen medewerkers notities, tekeningen, of bedankbriefjes achterlaten voor de schoonmakers. Dit geeft de schoonmakers een tastbare herinnering aan hoezeer hun inspanningen gewaardeerd worden.

Plaats bijvoorbeeld een flipover in de centrale ruimte, schrijf de tekst "#dagvandeschoonmaker Bedankt, jij maakt het verschil!" en vraag of collega's hier iets bij willen schrijven. Of toon dit bericht op de digitale informatieschermen. Het is een eenvoudige maar krachtige manier om te laten zien dat hun werk niet onopgemerkt blijft.

2. Persoonlijke Bedankkaarten

Een handgeschreven kaart kan veel betekenen en een blijvende indruk achterlaten. Vraag medewerkers om een persoonlijke bedankkaart te maken voor de schoonmaker die hun kantoor of werkruimte onderhoudt. Dit voegt een persoonlijk tintje toe aan de waardering en laat zien dat hun werk echt opgemerkt en gewaardeerd wordt.

3. Gezamenlijke Lunch

Organiseer een speciale lunch voor de schoonmakers, eventueel met gerechten uit verschillende culturen om diversiteit te vieren. Nodig ook andere medewerkers uit om samen te komen lunchen. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en samenhorigheid, en geeft iedereen de kans om persoonlijk hun dank uit te spreken. Natuurlijk is een gezamenlijk koffiemoment ook al onwijs leuk!

4. Waarderingscertificaten

Ontwerp en print gepersonaliseerde waarderingscertificaten voor elke schoonmaker. Hierin wordt hun inzet en toewijding erkend. Dit kan een tastbare herinnering zijn aan hun waarde voor het bedrijf en een blijk van erkenning die ze kunnen koesteren. Gelijk aan de slag? Print dit template uit en laat hem ondertekenen voor zo veel mogelijk collega's!

Klik hier voor de PDF Download

5. Stap over naar dagschoonmaak

Het schoonmaakvak is onmisbaar maar (te) vaak onzichtbaar! Dit omdat nog te veel schoonmakers 's avonds laat na werktijd pas hun werkdag starten. Door te kiezen voor schoonmaak overdag bied je schoonmakers een sociale werkomgeving, waarin zij als collega’s worden gezien. Bij proschoon werken wij alleen nog maar overdag, tijdens de gebruikelijke kantoortijden van onze opdrachtgevers. Dit omdat wij als goed werkgever willen dat onze collega’s niet in de late avonduren nog alleen in een pand aanwezig zijn. Bovendien biedt dagschoonmaak ook voordelen voor jou als opdrachtgever, zoals verbinding en de mogelijkheid om snel te schakelen bij een ongeluk. Stap jij ook over?

Over Proschoon

Proschoon is een schoonmaakbedrijf, maar dan net even anders. Natuurlijk willen we dat onze klanten dik tevreden zijn. Daarom zorgen we ervoor dat onze medewerkers ook tevreden zijn en het schoonmaakvak heel goed leren. Maar we vinden ook dat elk mens een kans op een echte baan verdient. En dus geven we iedereen die graag bij ons wil werken de mogelijkheid om schoonmaakprofessional te worden. Proschoon draagt daardoor het label “social enterprise”, ofwel: sociale onderneming.

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je jouw schoonmaakmedewerkers kunt waarderen? Neem gerust contact met ons op. Samen maken we de wereld een beetje schoner én waardevoller!

Terug naar alle nieuwsberichten