Cathy vliegt uit - uh, terug - naar de schoolbanken!

May 6, 2024

Hoe gaaf is het dat wij als springplank kunnen fungeren naar verdere persoonlijke ontwikkeling, ook al is dit niet in het schoonmaakvak? Een vakopleiding gaat verder dan de eindbestemming binnen Proschoon. Het gaat ons immers om de mensen.

Zo klopte ook Cathy ruim 4 jaar geleden bij ons aan voor een stageplek tijdens haar opleiding op Praktijkschool de Pijler in Den Helder. Ze wilde graag het schoonmaakvak leren, en besloot voor een stageplek Proschoon te benaderen waar haar moeder ook werkt. Regina van Proschoon kwam in contact met Cathy, zag het zitten en vroeg collega schoonmaker Pieter of hij als "Harrie" Cathy wilde begeleiden in haar stage. Pieter: "Ik moet nog even door en vond het idee om iemand te begeleiden een mooie uitdaging."

Harrie Helpt training

Pieter was de eerste deelnemer in het Harrie Traject, waar je middels een training wordt opgeleid tot Harrie. Harrie belichaamt de ideale collega die begeleiding en ondersteuning biedt aan werknemers met extra behoeften op de werkvloer. Harrie staat voor: Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk.  "Na het afronden van de training ben ik de buddy van Cathy geworden. Ik probeer mijn buddies de balans te laten zien tussen rust nemen en hard werken, zodat je ook met rust thuiskomt"

Werken én leren

Wat begon met een stage is een gelopen tot ongeveer 4 jaar in dienst bij Proschoon. Mogelijkheid tot werken en leren (BBL) gekregen na haar stage. Daarbij ging ze een dag in de week naar school, en betaalde Proschoon haar volledig door, zonder dat ze gekort werd op het inkomen welke haar de onafhankelijkheid biedt waar ze zo trots op is. "Nu maak ik bijna 4 jaar schoon bij Proschoon, waaronder op de school waar ik zelf op heb gezeten. Proschoon heeft mij de kans gegeven om een dag in de week naar school te gaan en het schoonmaakvak te leren. Ik ben zelfstandiger geworden. Zoals vandaag zijn we druk bezig en kan ik alles zelfstandig doen." zegt ze trots.

Samen met haar collega's doet Cathy de grote schoonmaak bij Basisschool Prinses Margriet, ter voorbereiding op het jaarlijk specialistisch vloerenonderhoud.  "Dit is helemaal haar ding, vooral het leegmaken van de lokalen en het indelen van alle stoelen en tafels op een tactische manier" lacht Pieter. "Cathy kan steeds meer druk verwerken en is leergierig. Structuur en duidelijkheid is heel belangrijk.

Doorgroeien

Toch vindt Cathy het werk eentonig worden en wil ze meer nieuwe dingen leren. "In gesprekken met Regina steeds kwam naar voren; ik wil wat anders. Tot dat ik op een ochtend Regina sprak en zei: ik heb niet zo'n leuk bericht. Ik wil eigenlijk weer terug naar school." Regina knikt en vult lachend aan: "Ik vond het een fantastisch bericht! We zijn gelijk om tafel gegaan om te kijken naar de verdere mogelijkheden. Hoe gaaf is het dat een collega zich wil blijven ontwikkelen en doorgoeien!?"

Doorgroeien gaat Cathy zeker met de retailopleiding bij Vonk. Fulltime gaat ze terug naar school. Omdat ze haar inkomen hierbij niet meer heeft gaat ze een studiebeurs aanvragen. "Detailhandel en logistiek heet de opleiding. Spannend, dat is het zeker, maar ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Ik heb een doel en dat is dat ik graag bij een drogisterij wil werken. Wat ik meeneem uit mijn baan bij Proschoon? Het zelfstandig werken en goed overleggen met collega's. En benoemen waar ik hulp bij nodig heb, en dit ook op tijd aangeven!"

Terug naar alle nieuwsberichten