50-jarig Jubileum opdrachtgever Museum Broekerveiling!

April 22, 2024

In 2024 viert Museum Broekerveiling haar 50-jarig jubileum! Gelegen op de historische locatie in Broek op Langedijk, waar in 1887 het veilen bij afslag ontstond, is het museum een levendige herinnering aan 's werelds oudste doorvaar groenteveiling. Dit unieke veilsysteem wordt vandaag de dag nog steeds toegepast bij grote veilingen wereldwijd.

Al meer dan een jaar is Museum Broekerveiling een van de werklocaties van onze schoonmaakhelden Ilona, Kim en Yvonne. Wouter van Assendelft, project-, marketing- en financieel manager van het museum, deelt zijn ervaring over de succesvolle samenwerking tussen Proschoon en de maatschappelijke betrokkenheid binnen de stichting.

Lokaal (maatschappelijk) verbonden

Maatschappelijke betrokkenheid staat centraal bij Museum Broekerveiling. "Ons museum wordt gedragen door onze medewerkers en 200 vrijwilligers, die affiniteit hebben met de tuinderscultuur in de buurt," legt Wouter uit. "We bieden ook kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals in onze horecagelegenheid. Als stichting zonder winstdoelstellingen stellen we ons museum beschikbaar voor lokale initiatieven, zoals dagbesteding voor bejaarden of als oefenlocatie voor lokale koren. We zijn sterk verbonden met de lokale gemeenschap."

Continuïteit en structuur

"Voorheen ontbrak het aan continuïteit en structuur in onze schoonmaakactiviteiten, toen we nog zelf de schoonmaak invulden met vrijwilligers en eigen medewerkers," vertelt Wouter. "Gezien de omvang van ons museum leek het ons logisch om een extern bedrijf in te schakelen. De missie van Proschoon, om mensen een kans te geven die langs de zijlijn staan, sloot perfect aan bij ons museum."

Samenwerking

De samenwerking met Proschoon heeft geleid tot een gestroomlijnde schoonmaakroutine in het museum: "Onze eigen medewerkers en vrijwilligers houden het museum dagelijks schoon, terwijl Proschoon zich bezighoudt met het grotere werk. De vaste schoonmaakploeg van Proschoon ondersteunt ons wekelijks, met extra reiniging in het hoogseizoen. Het resultaat is een schoon en net museum, waarin vrijwilligers, medewerkers en Proschoon samenwerken."

Nu, een jaar verder, is de schoonmaak een gestroomlijnde machine. De dames hebben een vaste routine, waarin zij 's morgens starten met het schoonmaken van de toiletten zodat deze fris zijn voor alle museumbezoekers en collega's. Daarna volgen de publiek toegankelijke ruimtes zoals het winkeltje en de centrale hal, kantoorruimtes en vergaderruimtes. Wouter blikt terug op de startfase en de verbeteringen die hebben plaatsgevonden "In het begin waren er wat wisselingen maar nu heeft een vaste ploeg zich gevormd die zich heel natuurlijk door het pand beweegt. We zijn blij dat er een structuur is ontstaan in de schoonmaak van ons museum. Wat wij ook erg prettig vinden is de korte lijn met de rayonmanagers. Via een whatsapp berichtje of belletje kunnen we snel schakelen."

Het team

Kim, Ilona en Yvonne zijn de vaste schoonmaakploeg bij de het museum. Kim en Yvonne werken beiden al 4 jaar bij Proschoon en Ilona al 14 jaar. Kim wordt 's ochtends door Ilona opgehaald, waarna hun dag zich bij verschillende opdrachtgevers afspeelt. "Het Museum is een leuke locatie, waar wij met plezier werken. Hier kunnen wij onszelf zijn." Waarop Ilona aanvult: "Eigenlijk is dat bij meer opdrachtgevers zo. Het is  super gezellig om met elkaar te werken." Voorvrouw Yvonne glimlacht en benadrukt dat er naast de gezelligheid ook zeker hard wordt gewerkt. "De dames zijn pietje precies, soms zo precies dat een klein beetje op de rem moet worden getrapt. Zorgen dat alles schoon is, is waar het uiteindelijk om draait. Proschoon biedt ons de tijd om het werk met aandacht te doen. Zonder de druk van een tikkende klok. "

50 jarig jubileum

Van 4 tot 10 juni is het feest, want dan bestaat het museum 50 jaar! Wouter kijkt enorm uit naar deze feestweek vol leuke activiteiten voor zowel de bedrijven als bezoekers en medewerkers.  "Dinsdag vier juni nemen kinderen van de basisschool tegenover ons het museum over, van ontvangst tot directie en marketing. Zes juni is de officiële receptie voor de vrienden van het museum. Ook is er die dag de officiele opening van een tijdelijke tentoonstelling. Het belooft een mooie week te worden, ook met de muziek van lokale bands welke wij hebben uitgenodigd om te komen spelen."  

Vrienden van de Broekerveiling

De Vereniging Vrienden van de Broeker Veiling stelt zich ten doel de belangen te behartigen van de Stichting Museum BroekerVeiling en Stichting de Geestman. "Als vriendenclub ondersteunen onze aangesloten bedrijven het Museum Broeker Veiling niet alleen financieel, ook hebben zij periodiek allerlei activiteiten op de agenda staan. Als lid van deze club van 40, hopelijk straks honderd, krijgen vrienden een vermelding op onze rondvaartboot bankjes. Vrienden profiteren daarnaast leuke extra's als toegang tot het museum en korting op zaalhuur. Ook vriend worden? Dan komen wij graag met u in contact!"

Aanmelden kan via deze link

Terug naar alle nieuwsberichten