"Vakopleiding gaat verder dan alleen schoonmaken"

June 10, 2024

Proschoon werkt als Social Enterprise dan wel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.. Maar onderschat de capaciteiten van onze medewerkers vooral niet! Het zijn schoonmakers met een vakopleiding, afgerond bij WIM Facility Services. Tijdens een 6 daagse opleiding leren de mannen van WIM hun niet alleen heel goed schoonmaken. Ook wordt rekening gehouden met ergonomie en wordt ook ingegaan op de - minstens zo belangrijke - randzaken die zij tegenkomen in hun toekomstige loopbaan.

In Den Helder zitten momenteel zes helden middenin het opleidingstraject, gegeven door Robin Ernest, medeoprichter van WIM, en zijn collega Kris Lettenmeijer. Enthousiast spreekt hij over de bijzondere de samenwerking met Proschoon. "Het doel van de opleiding is mensen vaardigheden bij te brengen over hoe zij op de juiste manier, veilig en met plezier hun vak kunnen uitoefenen, " Daarna volgt een examen en ontvangen zij als kroon op hun werk het diploma van het RAS-Examenbureau.

De Opleiding in de Praktijk

Tijdens de zesdaagse opleiding passeren de verschillende disciplines binnen het schoonmaakvak de revue: "We behandelen periodieke werkzaamheden zoals vloeren stofwissen, moppen, kantoor- en sanitair schoonmaak. Maar er worden ook praktische vragen behandeld zoals wat iemand moet doen wanneer je in een ruimte wordt weggestuurd, of wanneer er een stopcontact kapot is," Daarnaast vindt Robin het belangrijk dat ze ook gewezen worden op de rechten en plichten die zij hebben als werknemer; "We leggen uit wat centraal vastgelegd is in het CAO, zoals het recht op vrije dagen en salaris."

Ergonomie met oog op de toekomst

Een van de belangrijkste onderdelen van de vakopleiding is het bijbrengen veiligheid en een goede werkhouding.  "Schoonmaken is een zwaar beroep, wij leren mensen het belang van een goede werkhouding. Hoe mop je bijvoorbeeld een vloer zonder slijtage te veroorzaken van je schouders? Zo kunnen zij over 20 jaar ook met hun kleinkinderen spelen. Tijdens de opleiding wordt rekening gehouden met eventuele beperkingen van een persoon en trainen wij diegene hoe hij of zij hiermee om dient te gaan in het werk".

Hospitalityrol

Een ander belangrijk aspect binnen de opleiding is het aanleren van hospitality en sociale vaardigheden. “We leren mensen hoe ze met communicatie veel problemen kunnen voorkomen op de werkvloer,” zegt Robin. “Wanneer je als schoonmaker een kantoor binnenloopt zijn de ogen altijd op je gevestigd. Zeg gedag, vertel mensen hoe en wat en je zult zien dat ze begrip zullen tonen en zelfs een band met je op zullen bouwen."

Leergierigheid tot in de kleinste hoekjes

De helden van Proschoon opleiden is een feestje als je het Robin vraagt. "Wij hebben nu zo'n vijftien groepen opgeleid, waarvan iedereen, op een persoon na, in één keer zijn diploma heeft gehaald. Wat opvalt is dat de groepen enthousiast zijn en vooral heel veel vragen hebben. Ze willen hun werk goed doen, tot in de kleinste details. Dit brengt soms grappige momenten met zich mee. Vanwege hun fysieke of mentale beperkingen is de opleiding verlengd van vier naar zes dagen, zodat er voldoende tijd is om alle vragen te beantwoorden. Gedrag wordt gevormd vanuit vertrouwen en vaardigheden, en dat is precies waar wij een steentje willen bijdragen."    

Naast een grote nieuwsgierigheid voor het vak zie je dat mensen groeien naarmate de opleiding vordert. Door observatie brengt WIM ook advies uit naar onze leidinggevende zodat de medewerkers optimaal kunnen floreren binnen het bedrijf. "Als we zien dat een medewerker meer in zijn mars heeft adviseren we Proschoon om deze persoon zich verder te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld in specialistische reiniging of vloerenonderhoud."

Kennisdeling vanuit passie

Vanuit een passie mensen opleiden is een visie waaruit WIM 10 jaar geleden is ontstaan. Samen met zijn compagnon Marcel Fredriks wilde Robin hun ervaring vanuit de werkvloer en oprechte passie voor hun vak overbrengen op andere bedrijven. Als one-stop-shop verzorgen zij niet alleen vakopleidingen. Ook aanbestedingen, schoonmaakadviezen, belevingsonderzoeken, kwaliteitscontroles, contractbegeleidingen en interim-management.

De mannen van WIM streven ernaar mensen te leren dat schoonmaken meer is dan enkel een doekje ergens langs halen; "Schoonmaken vereist geduld, precisie en kennis. Met vele materialen en middelen is de branche continue in beweging." De opleidingen blijven dan ook vernieuwen. “Robotisering in de schoonmaak komt eraan. We zijn bezig met track en trace op machines om de efficiëntie te onderzoeken voor duurzame inzetbaarheid van machines op meerdere locaties.”

De groep helden in opleiding op weg naar een RAS-diploma! 
Terug naar alle nieuwsberichten